500g jufke za baklavu
200g mljevenih oraha
4 kašike šećera
4 kašike griza
1 limun
2 kesice vanilin šećera
125g maslaca
100ml ulja
za agdu
700g šecera
600ml vode
200g mljevenih oraha
4 kašike šećera
4 kašike griza
1 limun
2 kesice vanilin šećera
125g maslaca
100ml ulja
za agdu
700g šecera
600ml vode
Priprema
1.
U duboku posudu stavimo mljevene orahe , vanilin šećer,griz i šećer.Dodamo limunov sok i sjedinimo sastojke.U šerpici otopimo maslac i ulje.
1.
U duboku posudu stavimo mljevene orahe , vanilin šećer,griz i šećer.Dodamo limunov sok i sjedinimo sastojke.U šerpici otopimo maslac i ulje.
2.
Na radnu površinu stavimo jednu jufku i poprskamo je mješavinom maslaca i ulja.Preko nje stavimo drugu jufku.Na jedan kraj nanesemo fil,uvijemo rolat i isječemo na željene komade.
Na radnu površinu stavimo jednu jufku i poprskamo je mješavinom maslaca i ulja.Preko nje stavimo drugu jufku.Na jedan kraj nanesemo fil,uvijemo rolat i isječemo na željene komade.
3.
Postupak ponovimo sa preostalim jufkama i filom.Ostatkom maslaca i ulja prelijemo baklavu,
Postupak ponovimo sa preostalim jufkama i filom.Ostatkom maslaca i ulja prelijemo baklavu,
pečemo 20 minuta na 200°C.
4.
Za agdu kuhamo šećer i vodu 10 minuta.Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.Pečenu baklavu prelijemo ohlađenom agdom.
Za agdu kuhamo šećer i vodu 10 minuta.Sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi.Pečenu baklavu prelijemo ohlađenom agdom.
Posluživanje
Serviramo kad upije agdu i dobro se ohladi.Uz njih sam poslužila i domaći sok od grožđa.
Serviramo kad upije agdu i dobro se ohladi.Uz njih sam poslužila i domaći sok od grožđa.
Nema komentara:
Objavi komentar