Idealan početak dana definitivno počinje s kafom i kroasanom. Dvojac koji tvori savršenu jutarnju kombinaciju stvoren je za uživanje u doručku. Omiljeno francusko pecivo u izvornoj je verziji prazno, a vremenom je doživjelo različita punjenja čime su ljubitelji slatkog i slanog došli na svoje.
Sastojci za 8 kroasana:
2 šoljice brašna
150 g maslaca
120 ml mlijeka
3 kašičice šećera
25 g suhog kvasca
prstohvat soli
1 žumance
1 kašika mlijeka
Priprema:
1. Kvasac razmutite s mlijekom i šećerom.
2. U drugoj posudi pripremite brašno i so, dodajte maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
2. U drugoj posudi pripremite brašno i so, dodajte maslac dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
3. Dodajte pripremljeni kvasac i spojite tijesto.
4. Zamotajte u foliju i zamrznite na pola sata.
5. Mijesite tijesto na pobrašnjenoj površini. Na samom kraju tijesto razvaljajte u krug, napravite trokute i zamotajte u kroasane.
6. Ostavite ih na plehu da odmore oko 2 sata, a pećnicu zagrijte na 220 stepeni. Premažite ih jajem i pecite 8 minuta na 190, a ostalih 10-15 na 220 stepeni.
4. Zamotajte u foliju i zamrznite na pola sata.
5. Mijesite tijesto na pobrašnjenoj površini. Na samom kraju tijesto razvaljajte u krug, napravite trokute i zamotajte u kroasane.
6. Ostavite ih na plehu da odmore oko 2 sata, a pećnicu zagrijte na 220 stepeni. Premažite ih jajem i pecite 8 minuta na 190, a ostalih 10-15 na 220 stepeni.
Nema komentara:
Objavi komentar